Scroll Top

Brannsikkerhet i borettslag og sameier

red-fire-extinguisher-lot-1661377

Brannsikkerhet i borettslag og sameier

Styret i et sameie eller borettslag har ansvar for brannsikkerheten i hele bygget. Her forklarer vi litt om hva dere som styre må være obs på.

Kjekt å vite før det brenner

Styrets ansvar i borettslag og sameier gjelder hele bygningsmassen. Styret plikter å ha et systematisk sikkerhetsarbeid, samt dokumentasjon av dette. Eier har selv ansvar for tilsyn og vedlikehold av slukkemidler og brannvarsling i sine seksjoner, men styret bør legge til rette for at dette er lett å gjøre for alle og enhver.

 


Styret må vurdere og innføre rutiner for at rømningsveier, brannslukking og brannvarsling fungerer som de skal i en nødsituasjon. Ofte er det krav om eksternt tilsyn og/eller vedlikehold som styret ikke kan gjøre selv. Selv om styret i enkelte tilfeller etter lov kan utføre disse tingene selv, anbefaler vi sterkt å be om hjelp fra fageksperter for å sikre at både organisatorisk og bygningsteknisk er ivaretatt.


 

Pulverapparater i seksjonene skal ha faglig kontroll når de er 5 år og service på godkjent verksted når de er 10 år, skumapparater skal ha faglig kontroll og service hvert 5 år. Vi anbefaler at styret tegner serviceavtaler på kompetent vedlikehold av alle slukkemidler i borettslaget. Gjennomføring av 5 års kontroll på pulverapparater i seksjoner er enkel og utføres på dørmatte på avtalt tidspunkt. Styret mottar en rapport om hvilke seksjoner som må bytte ut sine brannslukningsapparater.

Branninstruks
Branninstruks bør stå i alle oppganger og bør være godt synlig. Den skal være enkel og oversiktlig og dreier seg om varsling – slukking – redning. Se DSB sitt forslag på sikkerhverdag.no   branninstruks.pdf (sikkerhverdag.no)

En branninstruks bør inneholde:

  • Telefonnummer til brannvesenet og eventuelt andre nødetater
  • Korrekt adresse på sameiet/borettslaget
  • Oppmøteplass for beboer ved brann

Branninstruksen skal stå i alle oppganger ved infotavle eller brannsentral. Den bør ikke plassere slik at den drukner i annen informasjon. Den skal være enkel og oversiktlig.

I tillegg bør man ha et infoskriv som deles ut til alle nye beboere og som er tilgjengelig for alle beboere. Her kan også evt. nettsider eller andre kanaler brukes. Infoskrivet bør inneholde:

  • At alle har ansvar for ryddige rømningsveier
  • Bruk av felles brannvarslingssystem om man har dette
  • Orientering/kart over rømningsveier. (Egen orienteringsplan/kart, men sjeldent behov for i bebyggelse med kun ett trappeløp)

 

Trenger ditt styre hjelp?
Hvis dette høres komplisert ut, så hjelper vi gjerne ditt styre med hva de kan gjøre. Vi kan også hjelpe deg å komme i kontakt profesjonelle rådgivere. Trykk her å få en gratis befaring eller ring oss på 24 02 20 21.

 

Personvern Preferanser
Når du besøker vår nettside, kan det hende at det lagres informasjon gjennom nettleseren, gjennom et spesifikt tjeneste, vanligvis informasjonskapsler. Her kan du endre dine preferanser. Vennligst husk at ved å blokkere noen typer informasjonskapsler, kan det ha innvirkning på opplevelsen av vår nettside og tjenestene vi tilbyr.